Ateroscleroza tratată prin kinetoterapie

Situată pe primul loc în Europa la capitolul cauze de deces la adulți, ateroscleroza este o afecțiune caracterizată prin întărirea și îngustarea arterelor, în cadrul unui proces lent, dar progresiv. Vom vorbi despre ateroscleroza tratată prin kinetoterapie, dar și despre alte metode de tratament, cauze și simptome.

Ateroscleroza-tratata-prin-kinetoterapie

Ateroscleroza este cunoscută drept „întărirea arterelor”, fiind o boală în care arterele se întăresc și obstruează, ca rezultatul unei depuneri de aterom în pereții vaselor. Ateroscleroza se poate dezvolta în orice arteră mare sau medie din orice zonă a corpului. Termenul „ateroscleroză” provine din grecescul „athere” care înseamnă depozit.

În primele stadii ale bolii, endoteliul arterelor este traversat de celule inflamatorii și LDL-colesterol, care se acumulează în al doilea strat al pereților vasculari. Peste ani, acumularea de elemente ateromatoase determină formarea unei plăci calcare în peretele arterial. Pe măsură ce procesul patologic continuă, placa ateromatoasă devine din ce în ce mai mare. La un moment dat, placa se va rupe sau se va fisura și va elibera elementele aterosclerotice care vor declanșa agregarea plachetelor sanguine și formare unui trombus. Acesta va obstrua parțial sa complet artera implicată.

Ateroscleroza – cauze

Ateroscleroza este rezultatul depunerii de lipide în pereții vaselor, sub forma unor plăci de aterom, care reduc lumenul vascular și micșorează aportul de sânge în țesuturi. Arterele sunt vasele de sânge care transportă fluxul sanguin de la inimă către celelalte organe ale corpului. Ele sunt căptușite de un strat subțire de celule, numit endoteliu. El menține interiorul tonifiat și încăpător pentru o bună circulație a sângelui.

Ateroscleroza se declanșează atunci când hipertensiunea arterială, fumatul sau nivelul mare de colesterol din corp afectează structura endoteliului. Astfel, începe formarea plăcilor de aterom, un cumul de lipide, celule și alte reziduri, care se îngroașă odată cu trecerea timpului și fac imposibilă trecerea liberă a sângelui.

Ateroscleroza se poate instala în orice regiune a corpului, iar în funcție de poziția ei, se declanșează și o anumită afecțiune.

Alte cauze ale aterosclerozei sunt: administrarea de anticoncepționale, toleranța alterată la glucoză, obezitatea, sedentarismul, diabetul sau hiperlipidemia.

Ateroscleroza – simptome

Chiar dacă ateroscleroza nu are semne, odată cu multiplicarea sau creșterea numărului de plăcuțe depuse de artere apar angina pectorală,accident ischemic tranzitoriu sau vertij. În stadii mai avansate, ateroscleroza afectează serios organismul, apărând insuficiență coronariană, infarct miocardic, insuficiență sau chiar infarct renal, accidente vasculare, insuficiență circulatorie periferică sau hipertensiune arterială.

Ateroscleroza poate fi depistată printr-un examen fizic cu stetoscopul sau prin palparea arterelor. Odată apărută suspiciunea bolii, un specialist va efectua o electrocardiografie, ultrasonografie arterială, angiografie sau o scanare cu radionuclid. Procedura de diagnostic se stabilește de medicul specialist.

Cea mai invazivă procedură, da și metoda de diagnosticare cea mai precisă, este angiografia coronariană. Aceasta se realizează prin introducerea unui cateter prevăzut cu o cameră video într-un vas de sânge periferic și ghidarea instrumentelor până la nivelul aparatului cardiac.

Orice obstrucție este vizibilă prin acest examen în timpul căruia pacientul este treaz, dar sedat. În funcție de complexitatea fiecărui caz, procedura poate să dureze între o jumătate de oră sau două ore.

Ateroscleroza – tratament

Dacă ateroscleroza s-a format deja la nivelul vasului de sânge, ea nu mai poate fi îndepărtată definitiv prin tratament. Administrarea unei medicamentații specifice și schimbări sănătoase în regimul de viață pot opri evoluția creșterii plăcilor de aterom, ba chiar și micșorarea lor până la un anumit nivel.

Când vorbim despre schimbările stilului de viață, ne referim la reducerea factorilor de risc care conduc la declanșarea aterosclerozei, precum o alimentație bogată în grăsimi saturate, fumatul sau sedentarismul. Aceste tratamente nu vindecă ateroscleroza, însă îi obstrucționează evoluția și previn atacurile cardiace și previn atacurile cardiace și atacurile cerebrale.

Administrarea de medicamente care reduc nivelul de colesterol și micșorează hipertensiunea arterială pot opri expansiunea aterosclerozei. Se impune o reducere a aportului alimentar de sare.

Glucoza și diabetul zaharat accelerează, și ele, ateroscleroza, de aceea se impune un tratament corespunzător acestor condiții medicale.

Statinele, administrate pacienților cu ateroscleroză, au un efect hipocolesterolemiant important, stabilizând plăcile de aterom.

Există opțiunea unor tratamente invazive potrivite pentru deblocarea arterelor afectate de plăcile de aterom. Acestea sunt cauterizarea cardiacă prin angiografia arterelor coronariene și operația de bypass, ambele implicând riscuri majore de eventuale complicații.

Kinetoterapia este un alt tratament recomandat în cazul bolnavilor de ateroscleroză.

Un program regulat de exerciții fizice recomandate de un kinetoterapeut asigură protecția sistemului cardiovascular și sprijină funcționarea sistemului imunitar. Tonifică musculatura, lărgește diametrul vaselor de sânge, înlătură stresul, stimulează organele interne, îndepărtează stările depresive, promovează somnul, limpezește gândirea, îmbunătățește fluxul sistemului limfatic și ajută la scăderea colesterolului.

Specialiștii în kinetoterapie recomandă exerciții fizice sub formă de mișcare, până la transpirație, cel puțin 30 de minute, de trei ori pe săptămână. Pulsul trebuie să fie de 120-140 de bătăi pe minut, în timpul antrenamentului. Puteți încerca orice de la mers alert sau rapid, sărituri pe trambulină, sporturi cu racheta, sporturi pe echipe, ciclism, înot sau exerciții aerobice.

Programul de recuperare este personalizat de către un specialist. Pentru alcătuirea acestuia se va ține cont de: vârstă, sex, categorie de risc, terapia farmacologică, patologii asociate, rezultatul testului de efort, situația musculo-articulară, frecvența cardiacă de la antrenament, toleranța la exercițiul fizic și nivelul de înțelegere a modului de executare a exerciților. Înainte de a începe programul de exerciții, se va calcula 70% din ritmul cardiac maxim.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*