Din cauza temperaturilor scăzute, a vântului și a ploilor, imunitatea noastră are de suferit în sezonul rece. Astfel, devenim vulnerabili la răceli, gripe și infecții, pe care trebuie să le ocolim. La toate acestea se adaugă și lipsa de somn, stresul și alimentația precară, ce slăbesc imunitatea.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/4wtxPhvQZds
Dacă vrei să te menții în formă și să previi răceala, există alimente cu ajutorul cărora poți spori funcționarea sistemului imunitar. Află care sunt alimentele minune, din articolul nostru.
Ghimbir
Primul de pe lista alimentelor ideale pentru creșterea imunității este ghimbirul, unul dintre cele mai cunoscute condimente din lume. Include-l în alimentația ta, datorită proprietăților antivirale și antibacteriene. Ghimbirul este cel mai folosit în cazul răcelii, a gripei sau a senzației de greață, pe care o îndepărtează rapid. În plus, are rolul de a stimula digestia și de a curăța organismul de toxine.
Usturoi
Usturoiul este ingredientul minune, încă, din cele mai vechi timpuri. Este inclus în orice rețetă și poate să lupte împotriva infecțiilor, grație cantității mari de antioxidanți. Totodată, usturoiul previne apariția răcelilor și a bolilor gastrointestinale. Folosește usturoiul în orice rețetă, și vei opri dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor, stimulând și activitatea enzimelor digestive.
Grapefruit
Pentru că are o cantitate mare de vitamina C, grapefruitul îți întărește sistemul imunitar. Conține și compuși chimici naturali care te scapă de răceli în sezonul rece și te ajută să menții o piele sănătoasă și frumoasă. Nu îți place grapefruitul, din cauza gustului ușor amărui? Înlocuiește-l cu mandarine sau portocale, fructe la fel de bogate în vitamina C.
Spanac
Spanacul este bogat în acid folic și în nutrienți care îți ajută organismul în producerea celulelor noi. Este și un aliment care conține și antioxidanți, precum vitamina C. Dacă vrei să obții beneficii ideale pentru sănătate, consumă spanacul puțin fiert sau crud, în salate.
Broccoli
De pe lista de alimente perfecte pentru întărirea sistemului imunitar face parte și broccoli, datorită substanțelor cu rol antioxidant. Pentru ca efectele benefice asupra sănătății să nu fie afectate, prepară-l termic foarte puțin.
Ceai
La fel de utile pentru a preveni imunitatea scăzută sunt și ceaiurile, pe care le poți consuma în cantități cât mai mari în sezonul rece. Ai nevoie de câteva exemple? Optează pentru ceaiul verde și ceaiul negru, care conțin polifenoli, ideali pentru combaterea bolilor.
La fel de sănătoase și gustoase sunt și infuziile de mușețel, iasomie, ghimbir, mentă, lavandă, măceșe, tei și muguri de pin. Încearcă să bei în fiecare zi un ceai cald, îndulcit cu miere.
Afine
Afinele sunt fructe bogate în vitamina C, E și K și oferă numeroși fitonutrienti, precum acizii fenolici și proantocianidinele, care inhibă apariția virusurilor. Pentru creșterea imunității, este indicată cura cu afine timp de 20-30 de zile.
Pește
Ultimul aliment pe care nu trebuie să-l ratezi este peștele, o sursă ideală de proteine și aminoacizi. Mai mult, peștele reprezintă și o sursă de vitamine importante pentru asimilarea calciului și a mineralelor, cu rol în sănătatea oaselor. Grăsimea de pește este bogată în acizii grași omega 3 și omega 6. Pentru a-ți întări sistemul imunitar, consumă păstrăv, macrou, sardine sau hering, care conțin zinc, substanță ce ajută la îndepărtarea inflamațiilor și la regenerarea celulelor.
Protejează-ți natural imunitatea și consumă alimente esențiale pentru sistemul imunitar. Nu ezita să folosești și suplimente care fortifică imunitatea și menține o sănătate de fier.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.