PRODUSE KINETOTERAPIE

Kinetoterapia presupune efectuarea unor mișcări ușoare care pot ameliora afecțiuni locomotorii, ale coloanei vertebrale, dar și alte tipuri de afecțiuni, precum cele de natură neurologică. Kinetoterapia face parte din domeniul medicinei tradiționale și reprezintă un tratament complementar pentru tratarea sau prevenirea unor afecțiuni. Acest lucru înseamnă că kinetoterapia funcționează pe principii științifice și poate fi recomandată de medic.

Produse kinetoterapie

Kinetoterapia prezintă foarte multe avantaje, căci tratamentele care pot fi urmate sunt adaptate nevoilor și posibilităților fiecărui pacient în parte. Acest lucru face ca această terapie să fie foarte eficientă și să producă rezultate vizibile destul de repede. Prin exerciţiile de kinetoterapie se urmăreşte restabilirea unor funcţii ale organismului şi întărirea musculaturii. Exercițiile și întregul tratament sunt personalizate și adaptate în funcție de starea pacientului. Astfel, se lucrează exact zonele afectate, cum ar fi coloana sau membrele.

Pentru ca exercițiile de kinetotarapie să își facă efectul scontat există o gamă întreagă de produse kinetotarapie speciale care ajută la efectuarea acestora. Cu ajutorul acestora putem efectua exerciţii speciale de coordonare, echilibru şi corectare a posturii. Este important de ştiut că orice tip de exerciţii de kinetoterapie se fac numai la sfatul medicului şi sub supravegherea unui specialist. De asemenea, produse kinetoterapie se utilizează la recomandarea specialistului, care cunoaște rolul și efectul acestora.

Produse kinetoterapie au avantajul că pot fi achiziționate ușor și pot fi folosite și acasă. Astfel, anumite exerciții vor putea fi efectuate și la domiciliu, nu doar în centrele specializate de kinetoterapie. Este important ca exercițiile recomandate de specialist să fie continuate și acasă pentru a se obține cele mai bune rezultate. În acest fel progresul pacientului va veni mult mai rapid, iar recuperarea se va produce mult mai ușor. Produse kinetoterapie sunt ușor de transportat, nefiind vorba de aparatură prea complexă sau greoaie. Acestea sunt foarte simplu de folosit, iar pe măsură ce recuperarea avansează va deveni tot mai simplu.

Nu este indicat să achiziționăm produse kinetoterapie fără recomandarea specialistului. Acestea se folosesc în mod special în scop medical, astfel că sunt recomandate numai pentru tratamente avizate. Specialistul în kinetoterapie știe să îndrume și să explice cum putem folosi astfel de dispozitive. În caz contrar, produsele de kinetoterapie folosite după ureche pot produce mai multe neajunsuri. Multe dintre astfel de dispozitive pot solicita articulațiile, iar efectuarea greșită a exercițiilor poate duce la complicații.

Mișcările ușoare pe care le presupune kinetoterapia se aseamănă pe undeva cu yoga sau Pilates, numai că nu sunt la fel de intense sau solicitante.

Astfel că vom avea nevoie mai întâi de toate de o saltea specială pentru kinetoterapie. O astfel de saltea este de regulă puțin mai lată și mai groasă față de una pentru yoga. Salteaua este un produs pentru kinetoterapie pe care îl vom utiliza la aproape orice tip de exercițiu avem nevoie. Multe exerciții presupun statul pe spate, pe burtă, în șezut sau în genunchi, astfel că o saltea este indispensabilă pentru efectuarea acestora. Salteaua specială asigură susținerea corpului și conferă siguranță în efectuarea diverselor tipuri de mișcări. Salteaua pentru kinetoterapie este un produs ce poate fi transportat oriunde, fiind ușor de strâns prin rulare. Acest lucru o face să fie foarte practică și ușor de instalat în orice loc dorim. Salteaua este un produs indispensabil, fără de care nu putem realiza majoritatea exercițiilor.

Un alt produs de kinetoterapie foarte util pentru întărirea musculaturii este mingea pentru kinetoterapie. Aceasta este ușor de manevrat și este foarte modelabilă. Se folosește în special ca suport pentru cap, picioare sau spate. Cu ajutorul ei putem efectua diverse exerciții prin care lucrăm anumite grupe de mușchi, precum și pentru îndreptarea posturii. O astfel de minge permite efectuarea multor tipuri de exerciții și ajută în mod deosebit la întărirea musculaturii și la flexibilitatea articulațiilor. Mingea are o greutate redusă și nu este rigidă, astfel forma ei se pliază cu ușurință și revine la loc după ce îi dăm drumul.

Ganterele medicinale sunt un ustensil des utilizat în kinetoterapie. Acestea nu sunt precum ganterele obișnuite, ci sunt acoperite cu un material antialunecare, precum neoprenul. Astfel de gantere au greutați reduse, de până la 5 kg, fiind perfecte pentru efectuarea unor exerciții ușoare, de întărire a musculaturii și a articulațiilor. Ganterelele medicinale se folosesc începând cu cea cu greutatea cea mai mică, ajungând până la cea cu greutatea cea mai ridicată. În acest fel nu se produce suprasolicitarea articulațiilor, iar rezulatele vor fi mult mai durabile. Exercițiile cu gantere pot fi făcute atât din poziția de stând în picioare, cât și din poziția de șezut pe scaun.

Kinetoterapia poate fi făcută și în apă. Pentru astfel de exerciții se folosesc produse kinetoterapie speciale. Pe piață există și kituri complete pentru exerciții de kinetoterapie în apă. Un astfel de kit poate cuprinde o baghetă pentru înot, un dispozitiv de plutire în formă de 8, o placă de susținere pentru înotători începători și o centură acvatică specială tot pentru începători. Bagheta este produsul principal, cu care se realizează exercițiile speciale. Aceasta se poate îndoi sau plia în funcție de dificultatea exercițiilor. Dispozitivul de plutire în formă de 8 are rolul de a imobiliza picioarele, pentru a se lucra musculatura din partea de sus a corpului. Placa de susținere și centura acvatică sunt menite să confere flotabilitate mărită și să reducă din efortul fizic necesar plutirii în apă.

Cu ajutorul benzii elastice pentru kinetoterapie se pot lucra toate grupele de mușchi. Aceasta ajută la menținerea unei posturi corecte în timpul exercițiilor. Banda elastică se găsește în mai multe variante, fiecare cu rezistență diferită. Astfel, pentru exerciții ușoare putem începe cu o bandă cu rezistență mică, iar treptat putem folosi banda care opune cea mai mare rezistență. Cu ajutorul acesteia putem să monitorizăm progresul pe care îl facem și ne putem da seama stadiul în care ne aflăm.

În loc de gantere sau de greutăți, se mai pot folosi saci de nisip speciali pentru kinetoterapie. Sacii pot avea, de asemenea, greutăți diferite și pot fi folosiți în recuperarea medicală. Aceștia prezintă anumit avantaje față de gantere, fiind mai ușor de integrat în exerciții mult mai diverse. Bastonul pentru recuperare medicală este un alt produs de kinetoterapie foarte des folosit în majoritatea tratamentelor. Cu ajutorul acestuia se pot efectua exerciții ușoare, în special pentru persoanele care au nevoie de recuperare în urma unui accident vascular sau de alt tip. Bastonul nu cântărește prea mult și cu ajutorul acestuia se pot efectua anumite tipuri de mișcări de la simplu la complex.

Pentru a mări intensitatea anumitor exerciții se pot folosi greutăți pentru glezne și încheieturi. Cu ajutorul acestora crește efortul fizic pe care îl depunem, ceea ce duce la o mai bună modelare a musculaturii corpului. Greutățile pentru glezne și încheieturi asigură tonifierea musculaturii și obținerea unui trup armonios și svelt. Acestea nu se recomandă pentru exerciții de recuperare, ci pentru exerciții cu dificultate ceva mai crescută.

Placa de echilibru este un alt produs folosit în tratamentul cu kinetoterapie. Placa se folosește pentru îmbunătățirea coordonării și menținerea unui echilibru cât mai stabil al corpului. Aceasta este confecționată dintr-un material plastic dur și antiaderent care permite corpului să nu alunece de pe ea. Cu ajutorul acesteia vom obține rezultate uimitoare în ceea ce privește coordonarea șui echilibrul. Acest lucru presupune conlucrarea mai multor funcții, precum funcția motorie, atenția și concentrarea.

Pentru exerciții de flexie și extensie pentru mână sau umăr se poate folosi banda felxibilă pentru kinetoterapie și recuperare medicală. Aceasta se utilizează pentru restabilirea unei bune mobilități a brațului ori a umărului după anumite traume suferite. Banda este simplu de folosit și are avantajul că poate fi ușor de îndoit, ca apoi să revină la forma inițială. Flexorul palmar este un alt dispozitiv conceput pentru întărirea mușchilor palmei și a antebrațului. Acesta dispune de mecanism de ajustare a tensiunii în funcție de necesitățile pacientului.

Multe dintre produse kinetoterapie au fost concepute pentru a fi utilizate la domiciliu, unde nu dispunem de întregul echipament precum în centrele medicale speciale. Foarte indicată pentru lucrul la domiciliu este sfoara cu suport pentru mână pentru terapie fizică. Sfoara se fixează cu un scripete undeva sus, de regulă de tocul de sus al ușii, fiind prevăzută la ambele capete cu mânere confortabile pentru mâini. Prin exerciții ușoare de tragere a sforii se vizează antrenarea mușchilor superiori.

Kinetoterapia aduce enorme beneficii sănătăţii corpului dar şi minţii. Există două tipuri de kinetoterapie, cea de recuperare şi cea profilactică.

Pentru fiecare dintre acestea se pot folosi diverse produse kinetoterapie special concepute. Mişcările şi exerciţiile kinetoterapeutice sunt de regulă de o intensitate scăzută, punându-se accentul mai mult pe recăpătarea unor funcții ori îmbunătățirea acestora. Putem încerca kinetoterapia pentru efectul relaxant pe care îl conferă corpului, ori pentru a ajunge mai ușor la greutatea dorită. În prezent, obezitatea este considerată o boală, care duce la multe dereglaje în ceea ce privește funcționarea normală a corpului. Prin kinetoterapie se pot normaliza multe dintre valorile anumitor indici, precum nivelul colesterolului sau al glicemiei. Mișcările specifice de kinetoterapie asigură o mai bună circulație a sângelui și au rolul de a întări musculatura. În acest fel se îmbunătățește starea generală de sănătate, iar pacientul va căpăta mai multă energie și mobilitate.

Pilates pentru gravide – beneficii

În timpul sarcinii, femeile trec printr-o serie de modificări atât fizice, cât și la nivel mental și spiritual. Pentru a ajuta corpul să suporte cât mai bine aceste modificări, medicii recomandă practicarea unei activități fizice ușoare. O astfel de activitate fizică ușoară și relaxantă în același timp este Pilates. De […] mai mult »

660x660-incaltaminte-orto

Încălțăminte ortopedică pentru adulți

Piciorul diabetic, boala Charcot Marie, deformatiile grave ale piciorului, artrozele piciorului sunt doar cateva dintre afectiunile specifice adultului, cu indicatie pentru incaltaminte ortopedica si ortezare a piciorului. Incaltamintea, fie ghete ortopedice sau pantofi ortopedici si ortezele de picior (sustinatori plantari sau talonete), este important sa respecte caracteristici tehnice ce tin […] mai mult »

corset-boston-posttraumatic

Corsetul Boston Post-traumatic

Corsetul Boston Post-traumatic înlocuiește proprietățile aparatului gipsat, ajutând la recuperarea pacientului. În plus, acesta poate fi folosit în caz de fractură vertebrală sau fractură cu compresie a discului vertebral. Despre produs: este ușor de montat; este fabricat dinn material radio transparent; este capitonat cu material moale; prezintă două valve – […] mai mult »