Vezi care este legătura dintre ora de somn și obezitatea la copii

Ți-ai imaginat vreodată că ar putea fi o legătură directă între momentul în care culci copilul și obezitate? Ei bine, află că există.

legatura dintre somn si obezitate

Un grup de profesori de la Universitatea din Australia au confirmat într-o conferință națională legată de importanța somnului, faptul că mersul devreme la culcare îi ajută pe copii să crească sănătos.

În acest sens, profesorul Tim Olds a analizat dieta și programul de somn a peste 2000 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani.

“Ceea ce am descoperit a fost cu mult peste așteptări, cei care mergeau primii la culcare având o stare de sănătate net superioară celor care nu respectau ora potrivită de somn”, a declarat profesorul Olds.

De asemenea, studiul a mai demonstrat și faptul că micuții care se culcau mai devreme aveau un risc mult mai mic de a fi supraponderali. În plus, se pare că aceștia se descurcau mai bine și la școală.

“Ei au mai puține probleme emoționale, sunt mai puternici și mai rezistenți la activitatea fizică, dar și la cea psihică, fără a-și ajuta organismul și cu alte suplimente, a mai declarat profesorul Olds.

Concluziile sale au fost prezentate la conferința  de la Convention Centre din Melbourne. El crede că legătura dintre obezitate și orele de culcare ar fi mai degrabă una de cauzalitate, decât una de corelație, deoarece s-a dovedit că micuții care au mers mai devreme la somn și s-au trezit mai devreme, au avut mai multe oportunități de a trăi sănătos.

”Faptul că se trezesc mai devreme, atrage automat și luarea micului dejun. De asemenea, nu sunt predispuși la a mânca rapid, la a alerga spre școală și la a ajunge deja obosit. În plus, seara, din cauza orei matinale la care s-au trezit, vor rezista mai puțin timp în fața unui televizor, fiind tentați să meargă la culcare.

Schimbarea orei la care încep cursurile i-ar putea face pe adolescenți mai sănătoși.

Profesorul Olds a recunoscut că a fost “incredibil de dificil” pentru părinți să se asigure că adolescenții lor vor merge la somn la ora stabilită.

“Odată ce copiii trec prin pubertate se produce o schimbare într-un hormon numit melatonină ceea ce înseamna că organismul va simți nevoia de somn mai târziu decât până atunci”, a spus el.

”Copiii care au dormit același număr de ore, dar care au mers la culcare mai târziu, au avut mai multe șanse de a se îngrășa, decât copiii care au dormit și s-au trezit mai devreme”, a spus profesorul Olds.

“Când părinții întreabă despre somn copiilor lor, ei doresc, în general, să știe cât timp ar trebui să doarmă”, a spus el.

“Cercetările noastre – și alte cercetări- sugerează ca, nu durata somnului este punctul critic, ci ora la care copilul ajunge să se pună la somn”.

De asemenea, profesorul a mai declarat că pentru a profita de beneficiile creșterii timpurii, copiii ar trebui să înceapă orele de la școală cu o oră mai târziu. Acest lucru le-ar permite celor care funcționează cu întârziere și nu numai să înceapă ziua cu un mic dejun și cu câteva exerciții fizice.

“Cred că merită o încercare, cel puțin pentru un proces”, a spus el.

“Este de fapt mai ușor să schimbi lumea, decât să  schimbi ora de culcare a unui adolescent.”

Sursă foto: www.usseek.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*