Kinetoterapie pentru copii

Știm deja că prin intermediul programelor de exerciții specifice kinetoterapiei se pot trata numeroase afecțiuni. Prin kinetoterapie se pot corecta posturile anormale ale coloanei vertebrale, dar este o terapie de lungă durată care cere multă perseverență pacientului. Dar ce ne facem atunci când avem nevoie de kinetoterapie pentru copii?

Kinetoterapie-pentru-copiiKinetoterapia folosește ca mijloace mișcările active și pasive, având scopul de a preveni, corecta și recupera deficite funcționale ce se pot dezvolta în toate stadiile de evoluție ale unei boli de natură ortopedică, neurologică sau reumatologică.

Programele kinetoterapeutice sunt adaptate în mod individual, în care vârsta, sexul, constituția pacientului, afecțiunea existentă și stadiul evoluției altor afecțiuni fiind factori de ținut cont atunci când medicul de specialitate stabilește un diagnostic.

Obiectivele de bază în kinetoterapie sunt:

  • corectarea posturii și a aliniamentului corpului pe zone specifice;
  • creșterea forței musculare;
  • creșterea mobilității articulare;
  • creșterea rezistenței musculare;
  • creșterea elasticității musculare;
  • coordonarea controlului și echilibrului corporal;
  • reeducarea respirației;
  • antrenarea la efort;
  • reeducarea sensibilității;
  • relaxarea.

La kinetoterapie pentru copii și bebeluși, scopul principal este de a asigura condițiile necesare pentru o dezvoltare normală și armonioasă a organismului și prevenirea apariției deficiențelor fizice.

Kinetoterapie pentru copii și bebeluși

Masajul și gimnastica bebelușului sunt considerate a fi un domeniu special, adresat atât copiilor cu diverse afecțiuni, cât mai ales bebelușilor sănătoși.

Specialiștii în kinetoterapie pentru copii consideră că primul an de viață pentru bebeluși este foarte important, deoarece totul din jurul lor este noi și demn de a fi explorat. După poziția fetală, o poziție care se desfășoară într-un spațiu limitat, kinetoterapia învață bebelușul cum să se bucur din plin de libertatea și spațiul oferite de noul său mediu de viață.

„Gimnastica sugarului”, asociată cu masajul, este recomandată încă din primele luni de viață. Ea este benefică atât pentru corectarea unor deficiențe, cât și pentru dezvoltarea armonioasă, folosind o gamă largă de manevre care influențează posturile și mișcările corecte. Atât din mod psihic, cât și motor, bebelușul este influențat într-un mod pozitiv.

Exercițiile fizic, combinate cu masajul, relaxează musculatura, stimulează circulația periferică și terminațiile nervoase, tonifică inima și plămânii, ajută la eliminarea secrețiilor traheobronșice și stimulează digestia înlăturând colicile.

Aceste exerciții de pot efectua și acasă, împreună cu părinții, însă programul de exerciții propuse și executate de către specialiștii în kinetoterapie pentru copii urmăresc facilitarea, corectarea, perfecționarea și complicarea mișcărilor naturale, având ca scop formarea de deprinderi corecte, călirea organismului și menținerea sau întărirea sănătății. Un kinetoterapeut este pregătit din punct de vedere medical, de aceea va lua în calcul aspecte importante pe care părintele nu are cum le să cunoască.

Masajul și gimnastica bebelușului sunt forme terapeutice de joacă, care pot fi considerate primii pași către socializare. Un masaj practicat cu regularitate va putea să îl ajute pe micuțul tău să doarmă, să se hrănească mai bine și să se bucure de noutățile apărute în primul an de viață.

În kinetoterapie pentru copii, jocul este foarte important ca metodă de învățare a abilităților motrice. Kinetoterapeutul trebuie să știe cum să se poarte cu copilul și cum să se joace cu el. Este important ca specialistul să reușească să facă din exercițiile fizice o joacă, să îl lase pe copil să se plimbe prin toată sala de gimnastică medicală, să îi confere senzația de independență, având un control permanent și îndrumând efectuarea terapiei necesare.

Kinetoterapia pentru copii are ca rezultate:

  • redobândirea mobilității articulare normale pierdute în urma unei imobilizări post-fractura;
  • formarea obișnuinței unor mișcări corecte și coordonate;
  • corectarea diferitelor deformări ale coloanei vertebrale, datorată unei poziții incorecte a micuților în bancă sau pe scaun în timpul pregătirii temelor;
  • tratarea afecțiunilor aparatului locomotor: luxații congenitale de șold, platfus sau așa zișii „genunchi în X”;
  • corectarea atitudinilor posturale vicioase și a modificărilor de ax ale coloanei vertebrale deja instalate (cifoză, scolioză, hiper lordoză sau spate plan).

Obezitatea la copii, Sindromul Down, mozaicismul, rahitismul, copii cu dificultăți la mers, retardul motor și alte afecțiuni metabolice pot fi și ele tratate prin kinetoterapie.

Și copii cu afecțiuni din sfera neurologică – hemipareze, parapareze – pot beneficia de rezultatele pozitive ale kinetoterapiei.

Familia Infant Kineto Clinic este alegerea ideală pentru copilul tău, fiind formată dintr-o echipă de kinetoterapeuți profesioniști, cu o experiență vastă și importantă în acest domeniu.

Copilul tău va beneficia de consultație și tratament personalizat realizat de specialiștii Infant Kineto Clinic, care vor încerca să atingă obiectivele necesare pentru dezvoltarea armonioasă a micuțului.

Copilăria este cea mai pură perioadă a vieții, cu bucurii și jocuri sincere, iar unul din scopurile acestei clinici este de a menține starea de bine, chiar și atunci când anumite încercări nefericite afectează această perioadă, dar și când este necesară remedierea unor defecte fizice sau psihologice minore.

Programări:

Str. Vulturilor 93A, Sector 3, București

0728 433 533 / 0371 127 827

Web: www.infantkinetoclinic.ro


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

2 Responses to “Kinetoterapie pentru copii”

Read below or add a comment...

  1. Nicoleta Crosman says:

    Se face Si prin bilet de trimitere pentru scolioza saulombago cu sciatica

  2. Natalia says:

    As vrea sa aflu posibilitatatile recuperarii dupa interventii chirurgicale abdominale si toracice la copil in clinica DVS?
    Multumesc mult!

Ai ceva de adăugat?...

*