Care sunt beneficiile masajului la bebeluși și ce tehnici pot fi aplicate

Masajul este un moment relaxant și pentru părinte și pentru copil, un moment în care relația dintre cei doi se consolidează și se descoperă.

masajul bebelusului

Masajul timpuriu are beneficii pe termen lung și poate influența modul în care gândește copilul, în care simte, în care se raportează la propria persoană și la restul lumii și modul în care se prețuiește și se iubește pe el însuși. De asemenea, masajul timpuriu îmbunătățește vizibil și întărește legătura dintre părinte și copil. Stimularea tactilă blândă împreună cu comunicarea verbal delicate, șoptită este o experiență uimitoare pe care numai cei doi o pot simți.

Există o mulțime de moduri în care un copil poate beneficia de masaj. Masaj poate ajuta copilul să se dezvolte mental, social și fizic, îl poate relaxa și îi poate ameliora stările de anxietate și nervozitate. De asemenea, îl poate face să plângă mai puțin și să doarmă mai bine.

Un studiu a constatat că efectuarea masajului în primele zile de viață ar putea ajuta nou-născutul să se recupereze mai repede în urma icterului.

Masajul  oferă și un tip special de comunicare ce promovează iubirea, compasiunea și respectul. Oferă posibilitatea părinților de a se confesa și de a petrece timp de calitate în familie. De asemenea, îmbunătățește funcționarea generală a tractului gastro-intestinal și îi ajută pe bebeluși să se auto-calmeze. Cu timpul, micuții vor beneficia de tehnici excelente prin care-și vor putea singuri reduce episoadele de plâns. Să nu uităm nici de faptul că masajul ajută la normalizarea tonusului muscular, îmbunătățește circulația, orientarea și funcția sistemului imunitar. De asemenea, ajută corpul să conștientizeze abilitățile senzoriale și îmbunătățește dezvoltarea neurologică. Nu mai punem la socoteală faptul că-l ajută pe copil să atingă un nivel profund de somn, îmbunătățindu-I respirația. În plus, masajul ajută la creșterea fluxului de oxigen și nutrienți din celule. Totodată, ajută la îmbunătățirea managementului durerii, putând elimina definitiv disconfortul apărut ca urmare a erupției dinților. Face minuni și în cazul gazelor, a colicilor și a congestiilor. În plus,  îmbunătățește eliberarea de hormoni din organism. Poate fi stimulat hormonul de creștere, cel care este responsabil cu creșterea în greutate. Nu trebuie ignorant nici faptul că masajul reduce nivelele de cortizol, hormonul responsabil cu stresul.

Asigură toți indicatorii esențiali pentru legătura părinte-copil mic și atașament: ochi-la-ochi, atingere, voce, miros, mișcare, și reglarea termică. Stimulează toate sistemele fiziologice. Masajul produce scântei la nivelul neuronilor, provocându-I să crească și să se dezvolte.

Ce tehnici de masaj poți aplica

Picioarele bebelușului tău sunt un loc bun pentru a începe să îi faci masaj, deoarece acestea sunt mai puțin sensibile decât unele părți ale trupul bebelușului. Folosind un pic de ulei, umezește-ți mâinile și apucă un picioruș și trage dinspre gleznă spre coapsă. Masează ușor folosind o mână după alta. Schimbă piciorușul și repetă aceleași mișcări.

Ia unul din brațele bebelușului în mâinile tale și repetă mișcarea  pe care ai folosit-o mai sus la picioare, trage ușor de braț folosind o mână după alta, de la încheietură până la axilă. Apoi, ia fiecare mânuță a copilului și rotește încheietura ușor de câteva ori în fiecare direcție. Procedează identic și cu celălalt braț.

Întoarce copilul pe burtă. Folosind vârful degetelor, fă urme de cercuri mici pe fiecare parte a coloanei vertebrale a bebelușului de la gât în jos spre fese.Termină cu mișcări circulare mai ample și mai lungi, acum poți apăsa mai ferm de la umeri până la picioare.

Sursă foto: poshbabyusa.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*